Kvicksilver i lågenergilampor utgör ett miljöhot

Irene Westergaard är ledamot i miljö och hälsoskyddsnämnden för Miljöpartiet. Efter en artikel i tidningen Miljömagasinet har hon tänt till.

– Orsaken är att den vanliga glödlampan ska bort ur handeln och att lågenergilampor ska ta över. Det som skrämmer mig är att lågenergilampor innehåller kvicksilver och det vill jag inte ha in i mitt hem.

Efter att ha läst artikeln om lågenergilampor började Irene Westergaard att undersöka hur det förhåller sig med informationen kring det farliga kvicksilvret.

– Bland annat besökte jag Willys i Mora Noret. Där säljer man lågenergilampan Func som tillverkas i Kina och säljs av Axfood i Solna. Jag läste på förpackningen och där stod endast att förpackningen skulle sorteras som plast och papper, men det stod ingenting om vad lampan innehåller.

– Detsamma gällde hos ICA Maxi i Noret och lågenergilampan Neolume som även den tillverkas i Kina. Ingen information om lampan eller någonting annat. Den enda texten var på engelska och varnade för att produkten skulle hanteras varsamt, plus en överkorsad soptunna.

Irene Westergaard gick vidare och ringde till Axfood i Solna.

– En trevlig tjej svarade och lovade att skicka mig information om energilampor. Hon höll sitt löfte, men när jag läste informationen blev jag ändå argare.

I informationen fanns uppgifter om hur man ska bete sig när en kall lågenergilampa går sönder och även förfarandet om lampan är varm. Rekommendationen för omhändertagandet av en varm, trasig lampa är att stänga dörren till det rum lampan gått sönder samt att ”ventilera rummet med öppna fönster och lämna rummet. Den europeiska lampbranschorganisationen ELC rekommenderar att man lämnar rummet i 20 – 30 minuter. Samlöa senare upp lamresterna med till exempel en bit styvt papper eller kartong och torka golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en fuktig trasa. Lägg lasmpresterna i en glasburk med lock. Lägg även trasan i glasburken. Förslut burken och märk den, till exempel med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa. Lämna burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall”.

– Jag vill påminna om att det är så många år sedan vi fick möjlighet att lämna tillbaka febertermometrar med kvicksilver till apoteket. Nu förstår jag inte vad som är på gång. Är det inte så noga längre, när vi nu ska börja ta in kvicksilver i hemmen igen? Det är i alla fall något som jag inte vill vara med om, säger Irene Westergaard.

– I förlängningen måste alla lågenergilampor som gått sönder tas om hand. Är vi förberedda på att det sker på ett rätt sätt så att kvicksilvret inte orsakar skador av olika slag. I alla fall, ett första steg måste vara att det införs varningstext på förpackningarna, säger Irene Westergaard.

Källa