Ny belysning sparar energi och hälsa

Många rasar mot beslutet att förbjuda de gamla glödlamporna: ”Slöa i starten, glåmigt ljus och ingen värme”. Men förutom möjligheten att spara 6 TWh med ny belysning, kan vi också få en positiv effekt på dygnsrytm och hälsa, skriver företrädare för Energimyndigheten.

Mycket ljus i hemmen och på gator och torg är en trend som håller i sig. Samtidigt pågår en annan utveckling. Sedan 1 september 2009 och 1 april 2010 har glödlampor och annan ineffektiv belysning börjat fasas ut från våra hem, kontor, vägar och industrier, för att ersättas av effektivare alternativ. Förändringen beror på direktivet om ekodesign, den EU-lagstiftning som ställer baskrav på energieffektivitet hos energirelaterade produkter.

Medan en del välkomnar beslutet, rasar andra. Motargumenten brukar vara att utfasningen inte spelar någon roll för att spara el eller minska klimatpåverkan. Ofta dominerar frågan om glödlamporna, trots att direktivet gäller mer än så. Ofta har man ett svenskt perspektiv, trots att frågan gäller hela EU.

Dagens belysning baseras i hög grad på gammal teknik, trots att det finns betydligt effektivare lösningar. All belysning som finns i våra hem, skolor, kontor, industri och vägar står för 10 procent av den totala elanvändningen i Sverige – 14 TWh per år. Samtidigt uppskattas den totala besparingspotentialen för belysning ligga på 6 TWh per år, motsvarande nästan all energianvändning per år i Stockholms alla villor.

Men de ger ju också en del värme, anser många. Ja, men problemet är att det ofta är värme vi inte behöver. Värmen blir ett onödigt tillskott, som ofta ventileras bort.

barnkläder på nätet

Det blir också sämre ljus med de nya alternativen, anser skeptikerna. Frågan är högst relevant, för alla har vi nog erfarenhet av dåliga lågenergilampor, som lyser med ett glåmigt sken. Lågenergilampor har dock utvecklats enormt sedan de först slog igenom.

Här kommer en av finesserna med ekodesign in. Förutom att lamporna ska vara energieffektiva, ställs även krav på till exempel färgåtergivning och livslängd. Detta innebär att lampor av låg kvalitet numera är förbjudna, även om de är energieffektiva.

Läget för led är annorlunda. Detta är en ny och spännande teknik, som utlovar hög energieffektivitet, mycket lång livslängd och som kan utformas och styras på helt nya sätt. Men led omfattas tills vidare bara delvis av ekodesign, och mycket forskning och utveckling återstår innan tekniken kan anses mogen.

Tyvärr säljs därför både bra och dåliga led-lampor, och det är inte lätt att avgöra vilka som är vilka. Ett tips är därför att i butik prova lampan före inköp, samt att försäkra sig om att man får byta om den går sönder i förtid.

Framtiden ser lovande ut, av fler skäl än de rent tekniska. Ny forskning visar att ljusets inverkan på människan är mer komplext än vi tidigare för-stått. År 2002 upptäcktes en tredje receptor i ögat utan avbildande egenskaper, kopplad till regleringen av flera hormon som har betydelse för kroppens dygnsrytm och hälsotillstånd. Därför är det inte bara ljuskällorna i sig som är viktiga, utan framför allt på vilket sätt de används.

Möjligheten att dynamiskt kunna kontrollera sådant som ljusflöde och färgtemperatur, öppnar för helt nya och spännande möjligheter till bättre ljussättning i vår omgivning. Där kan led komma att spela en stor roll. Det som den gamla statiska glödlampan inte kunde, det blir möjligt med modern energieffektiv teknik.

Källa